Stramt tungebånd

I Fysikken har Katrine Magnussen specialiseret sig indenfor undersøgelse af stramt tungebånd, hun arbejder ud fra de Nationale kliniske retningslinjer indenfor undersøgelse af stramt tungebånd.

Et stramt tungebånd kan ikke forlænges ved at hive i det, da vævet er udholdende kollagen type 1 fibre og dermed ikke giver sig. Strukturerne omkring tungen kan dog være stramme så det vil i de fleste tilfælde være relevant at supplere med manuel behandling. Men det kan muligvis ikke stå alene og så kan det være en god idé at henvise til en specialiseret ØNH læge, for at få en ekstra vurdering og evt. er det et klip af tungebåndet der skal til. Bagefter kan man manuelt arbejde videre med de problemer der stadigvæk måtte være.

Tungebåndet produceres i fosterstadiet, det skal give retning til tungen og opløses igen omkring 12. fosteruge. Opløses det ikke giver det mulighed for restriktioner af tungen og nedsat tunge mobilitet og ofte spændinger omkring nakke, hals, svælg og resten af kroppen som en enhed.

Stramt tungebånd kan give anledning til flere typer problematikker, herunder bl.a.:

 • Vejrtrækningsproblemer, fx mundånding eller søvnapnø

 • Ammeproblemer, hvor babyen suger luft ind, klikker eller har problemer med at holde vacuum

 • Refluks og kolik, fordi babyen sluger luft og ikke danner godt nok vacuum

 • Fejlsynkning

 • Udtaleproblemer hos større børn og voksne, bl.a. læspen

 • Uro og spændinger i kroppen, herunder også hovedpine

 • og meget, meget mere (se mere på stramttungebaand.dk)

I mange tilfælde er bindevævet omkring tungebåndet stramt, det vil derfor altid være relevant at behandle før og efter et klip. Er det strukturerne omkring tungen og altså ikke selve tungebåndet der er stramt, kan man gøre rigtig meget for at bedre de problemer der er, gennem øvelser og kropsbehandling.

Mange faktorer spiller ind når det drejer sig om tungebåndet og man er altid nødt til at vurdere det enkelte individ, for at finde ud af hvilken type behandling der giver mening.

Har du brug for at få vurderet dit eller din babys tunge mobilitet og tungebånd, kan du med fordel henvende dig i Fysikken og booke en tid hos Katrine. Med hendes baggrund som aut. osteopat har hun de bedste forudsætninger for at give dig eller din baby den rette behandling.

+45 57 61 24 65

 • Hvilke problemer kan babyer få af stramt tungebånd?

  Har din baby et stramt tungebånd, kan det føre til vejrtrækningsproblemer, ammeproblemer, refluks og kolik og fejlsynkning. Hos større børn og voksne kan det give udtaleproblemer, uro og spændinger.

 • Kan man behandles for stramt tungebånd?

  Ja, du kan blive behandlet hos en fysioterapeut med speciale i stramt tungebånd. Hos Fysikken kan du blive behandlet hos vores specialist, som tager udgangspunkt i de nationale kliniske retningslinjer.

Kontakt

SAMARBEJDSPARTNERE

Bliv medlem

Ring til os