Hovedpine

Årsagerne til hovedpine kan være mange. Der er tæt forbindelse mellem hoved og nakke, og problemer fra nakken eller kæben kan sagtens sætte sig som f.eks. spændingshovedpine. Der skelnes mellem ‘almindelig’ hovedpine og migræne, hvor det kan være svært at afhjælpe migræne med manuelle teknikker, som dem brugt i fysioterapien og osteopatien.

Hovedpine kan også stamme fra spændte nakkemusklerne, hvor smerten kommer fra en vagus nerve, der er på overarbejde. Vagus nerven giver besked til og fra organsystemet – så hvis der fx er dårlig fordøjelse, vil vagus nerven give signal til de omkring sig liggende muskler og på den måde påvirke musklerne i nakken, hvilket kan resultere i spændingshovedpine.

Symptomer på spændingshovedpine

Oftest vil et symptom på spændingshovedpine indbefatte:

  • Smerter i begge sider af hovedet
  • Lokalisering af ømhed i nakke eller i rygmuskulatur.
  • Til tider sammenhæng mellem migræne og spændingshovedpine. Det er muligt at have begge samtidig. Typisk vil man ved et migræneanfald opleve, at der ses spændingshovedpine samtidig med migrænen.

Migræne

Migræne er en hyppig tilstand, som rammer ca. 16 % af befolkningen i Danmark. Migræne optræder i alle aldersgrupper, men indtræder oftest inden 40-års-alderen. Der er ca. tre gange så mange kvinder som mænd, der lider af migræne.

Typiske symptomer på migræne er en pulserende/dunkende hovedpine, som har afvekslende varighed mellem 4 og 72 timer. Karakteristisk vil den også være lokaliseret i den ene side af hovedet. Derudover kan den være med eller uden aura – ‘med aura’ betyder, at der kan være synsforstyrrelser indblandet.

Man er ikke helt klar over, hvorfor migræne opstår, dog mener man, at de store blodkar i hjernen, som udvider sig i forbindelse med et migræneanfald, kan spille en væsentlig rolle. Udvidelsen af blodkarrene påvirker smertesensorerne i hjernehinden, hvorefter en smertetilstand opstår.

Man kan ikke behandle eller fjerne en migræne, men ved omtanke i forbindelse med livsstil, herunder indtag af alkohol, specielt rødvin, dårlig søvn og stress, menes det at have en positiv indvirkning på migrænen.

Vejledning omkring hovedpine

Hele fænomenet hovedpine er enormt komplekst. Der findes mange forskellige klassifikationer og undergrupper af hovedpiner. Vi er klar til at give vejledning og behandling i dette, som forhåbentlig kan afhjælpe dine smerter.

Du kan med fordel bestille tid hos en af vores osteopater Katrine Magnussen eller Christian Harder eller en af vores fysioterapeuter. Se vores fysioterapeuter her.

+45 57 61 24 65

  • Hvorfor får man spændingshovedpine?

    Stress, dårlig søvn og dårlige arbejdsstillinger er de primære faktorer for spændingshovedpine. Ligeledes kan længerevarende brug af smertestillende være en årsag til spændingshovedpiner.

  • Hvordan behandles spændingshovedpine i fysioterapi?

    Hovedpiner er komplekse, og der kan være behov for flere behandlingsmetoder i forbindelse med hovedpiner. En fysioterapeut kan vejlede og kigge på din kropsholdning, da en dårlig kropsholdning også kan føre til hovedpiner. I fysioterapien kan du få øvelser, der er med til at optimere din muskelfunktion og balance ved nakke og skuldre. En fysioterapeut kan også vejlede om afspændingsøvelser, som kan være med til at reducere stress, og derved mindske spændingshovedpiner.

Kontakt

SAMARBEJDSPARTNERE

Bliv medlem

Ring til os