Akupunktur

Akupunktur er behandlingsmetode hvor man benytter nåle. Grundlæggende kendes akupunktur fra kinesisk medicin, hvor akupunkturen anvendes for at behandle energetiske ubalancer i kroppen.
Som fysioterapeuter er vi uddannet i medicinsk akupunktur, hvor teorien bag, er at nålene aktiverer kroppens naturlige smertedæmpende system. Akupunkturen kan derfor fungere som en smertelindrende behandlingsmetode.

Akupunktur som supplement til smertebehandling

Akupunktur kan benyttes ved alle muskuloskeletale smertetilstande i kroppen. Vi har især god erfaring inden for slidgigt i knæet, graviditetsrelaterede bækkensmerter, skuldersmerter, rygsmerter og hovedpine.

Akupunktur bruges som supplement til behandlingen. Du kan derfor forvente at du også blive instrueret i relevante øvelser, råd om adfærdsændringer eller ergonomi, som din fysioterapeut vurderer er relevant for dig.
Ved akupunkturbehandling er der et tillægsgebyr på 50 kr. per behandling

Effekt og bivirkninger ved akupunktur

Nogle oplever en bedring efter første behandling, mens andre oplever bedring efter 6-10 behandlinger.

Ved akupunktur er der en række bivirkninger man kan opleve:

  • Mindre blødninger og blå mærker
  • Svimmelhed
  • Træthed
  • Forværring af symptomer og smerter

Der er desuden risiko for alvorlige skader ved inkompetent behandling – fx punkteret lunge, nerveskader og infektioner.

Du kan ikke få akupunktur hvis:

  • Du har nålefobi
  • Blødersygdomme
  • I et område hvor der er inficeret eller skadet væv

Hvis du er i tvivl, så spørg din fysioterapeut eller læge.

Kilde: Klinisk akupunktur for sundhedsprofessionelle, forfatter: Bjarne Rittig-Rasmussen

+45 57 61 24 65

  • Hvordan virker akupunktur?

    Akupunkturen aktiverer en række reaktioner i kroppen både lokalt, segmentært(inde omkring rygmarven) og centralt (i hjernen).
    Lokalt vil nålene medføre en øget blodgennemstrømning, der kan være med til at mindske inflammation i området. Segmentært kan akupunkturen hæmme sendingen af beskyttelsessignaler (nociceptive nervesignaler) fra det smertegivende område og op til hjernen fra de omkringliggende strukturer, hvilket gør at smerten kan lindres. På centralt niveau vil stimuleringen, aktivere kroppens eget smertedæmpende system.

  • Hvordan foregår akupunkturbehandlingen

    Der udvælges en række punkter, der har direkte eller indirekte indflydelse på området med smerter, symptomer, og funktionsforstyrrelser. Der anvendes ca. 4-10 relevante lokale punkter, samt 2-4 potente punkter, der ligger længere væk fra det smertegivende område.

    Der benyttes sterile engangsnåle. Nålene varierer fra 0,2-0,35 mm i tykkelse samt 1,5-7,5 cm i længde. Nålene indstikkes i muskler og hud og skal sidde 10-30 minutter.
    Når nålen stikkes ind i musklerne, kan de fleste mærke at det niver, eller at musklerne giver et lille “ryk”. Når nålene sidder i må det dog ikke gøre ondt, men det er ok at mærke en let ømhed, trykkende, varmende eller sovende fornemmelse under behandlingen.

Kontakt

SAMARBEJDSPARTNERE

Bliv medlem

Ring til os